Proč čistit matrace 2x ročně?

17.02.24

Matrace je jedna z nejdůležitějších součástí našich ložnic. Trávíme na ni každou noc až osm hodin, a proto je důležité aby byla čistá a svěží. Matrace se ale postupně zaplňuje nečistotami, jako jsou prach, roztoči, pot, mrtvé kožní buňky, plísně, bakterie, viry, alergeny a další. Tyto nečistoty mohou způsobovat různé zdravotní komplikace, jako jsou alergie, astma, ekzémy, akné, záněty, infekce a další. Proto je alergology doporučeno čistit matrace alespoň dvakrát ročně hloubkovou metodou, která dokáže odstranit tyto nečistoty z matrace a obnovit její čistotu, svěžest a pohodlí.

Rodina na vyčištěné matraci v Praze

Co je hloubkové čištění matrace?

Hloubkové čištění matrace je speciální metoda, při které se do materiálu vstřikuje čistící emulze a zároveň se s nečistotami ihned odsává. Tato metoda je účinnější než pára nebo suché čištění, protože proniká hlouběji do matrace a odstraňuje nejen povrchové, ale i hluboko usazené nečistoty. Mokrá metoda narozdíl od páry zabraňuje přehřívání matrace, které by mohlo poškodit její strukturu a způsobit živnou půdu pro plísně. Hloubkové čištění matrace je vhodné pro všechny typy matrací, jako jsou pružinové, pěnové, latexové, paměťové, kokosové, bambusové a další. za sebe mohu doporučit českého výrobce matrací Matex - https://www.matrace-matex.cz/

Jaké jsou výhody hloubkového čištění matrace?

Hloubkové čištění matrace má mnoho výhod, jak pro naše zdraví, tak pro naši peněženku. Mezi tyto výhody patří:

  • Zlepšení kvality spánku a odpočinku. Čistá a svěží matrace nám poskytuje lepší podporu, komfort a tepelnou regulaci. Na takové matraci se lépe usíná, spí a probouzí. Čistá matrace také snižuje riziko narušení spánku alergickými reakcemi, svěděním, kašlem, kýcháním, dušností nebo podrážděním očí, nosu a krku a to především u dětí.
  • Prevence a zmírnění zdravotních problémů. Hloubkové čištění matrace odstraňuje alergeny, mikroorganismy a toxiny, které mohou způsobovat nebo zhoršovat různé zdravotní potíže, jako jsou alergie, astma, ekzémy, akné, záněty, infekce, apod. Hloubkové čištění matrace také pomáhá udržovat optimální hladinu vlhkosti v matraci, což zabraňuje vzniku plísní, které mohou být nebezpečné pro naše dýchací cesty a imunitní systém.
  • Prodloužení životnosti a zachování kvality matrace. Hloubkové čištění matrace pomáhá udržovat její tvar, pružnost, pevnost a barvu. Tím se zabrání opotřebení, deformaci, ztrátě výšky, proleženinám, skvrnám, zápachu a znehodnocení matrace. Hloubkové čištění matrace také chrání matraci před moly, mšicemi a jinými škůdci, kteří by ji mohli poškodit nebo zničit. Hloubkové čištění matrace tak prodlužuje její životnost a šetří nám peníze za nákup nové matrace.
Špinavá a matrace opřed a po hloubkovém čištění matrací v Praze

Jak často a kdy čistit matrace?

Odborníci doporučují čistit matrace alespoň dvakrát ročně, ideálně na jaře a na podzim. Tím se zajistí, že matrace bude vždy připravena na změnu ročního období a náš spánek nebude narušován alergiemi nebo nachlazením. Pokud máme doma alergiky, atopiky, děti, domácí zvířata nebo jiné zdroje znečištění, můžeme čistit matrace i častěji, například každé tři měsíce.

Pokud si nechceme dělat starosti s čištěním matrace sami, můžeme využít služeb profesionálního čističe, který nám ušetří čas a námahu. Profesionální čistič má k dispozici speciální čistící přístroje a prostředky, které dokážou vyčistit matrace rychle, efektivně a bezpečně. Profesionální čistič také ví, jak správně zacházet s různými typy matrací a jak je ochránit před poškozením nebo znehodnocením. Profesionální čistič nám také může poradit, jak se starat o naši matrace. Celý proces může trvat i jednu hodin, a proto je vhodné začít s čištěním ráno, aby matrace měla dost času na vyschnutí. Pokud používáme mokrou metodu, měli bychom se snažit čistit matrace maximálně do 12:00 hod., aby si na ně večer člověk mohl v klidu lehnout a byly suché.

Jak se starat o matraci mezi čištěními?

Mezi čištěními matrace je také důležité dodržovat některá pravidla, která nám pomohou udržet matraci v dobrém stavu a prodloužit její životnost. Mezi tato pravidla patří:

  • Pravidelně větrat ložnici a matraci. Větrání pomáhá odvádět vlhkost, pachy a nečistoty z matrace a zlepšuje kvalitu vzduchu v ložnici. Měli bychom větrat ložnici každý den alespoň na 15 minut, ideálně ráno po probuzení. Matraci bychom měli větrat také jednou za čas, například tím, že ji postavíme na bok nebo ji položíme na balkon nebo terasu.
  • Pravidelně otáčet a převracet matraci. Otáčením a převracením matrace zajistíme rovnoměrné opotřebení a zabráníme proleženinám, ztrátě výšky nebo deformaci matrace. Měli bychom otáčet a převracet matraci každé dva až tři měsíce, podle typu matrace a doporučení výrobce.
  • Používat chránič matrace a povlečení. Chránič matrace je tenká vrstva látky, která se připevňuje na matraci a chrání ji před nečistotami, tekutinami, moly, mšicemi a dalšími škodlivými vlivy. Chránič matrace bychom měli prát alespoň jednou za měsíc, aby byl vždy čistý a hygienicky nezávadný. Povlečení je také důležité, protože tvoří první vrstvu mezi námi a matrací. Povlečení bychom měli měnit a prát alespoň jednou za týden, aby bylo vždy čisté a voňavé.
  • Odstraňovat skvrny a pach z matrace. Pokud se nám na matraci objeví nějaká skvrna nebo pach, měli bychom ji co nejdříve odstranit, aby se nevpila do matrace a nezpůsobila trvalé poškození. K odstranění skvrn a pachů můžeme použít speciální čistící prostředky pro matrace, které jsou dostupné v obchodech nebo na internetu. Nebo můžeme použít domácí prostředky, jako je soda bikarbona, ocet, citron, peroxid vodíku nebo alkohol. Při používání jakéhokoli čistícího prostředku bychom měli dodržovat návod k použití a testovat ho na malé a nenápadné části matrace, abychom se vyhnuli poškození nebo zbarvení matrace.

Pokud dodržíme tyto rady, naše matrace bude vždy čistá, zdravá a pohodlná. A Vy budete mít lepší spánek, zdraví a náladu.

Čištění matrací Praha - ochranná vrstva matrace

Závěr

Matrace je jedna z nejdůležitějších součástí našich ložnic, která ovlivňuje naši kvalitu spánku a zdraví. Proto bychom jí měli věnovat dostatečnou péči a čistit ji alespoň dvakrát ročně hloubkovou metodou, která dokáže odstranit všechny nečistoty z matrace a obnovit její čistotu, svěžest a pohodlí. Hloubkové čištění matrace má mnoho výhod, jako je zlepšení kvality spánku a odpočinku, prevence a zmírnění zdravotních problémů, prodloužení životnosti a zachování kvality matrace. Mezi čištěními matrace bychom také měli dodržovat některá pravidla, jako je pravidelné větrání, otáčení, převracení, používání chrániče matrace a povlečení, odstraňování skvrn a pachů z matrace.

Pokud dodržujeme tyto jednoduché kroky, můžeme si užívat čisté a zdravé matrace mezi hloubkovými čištěními. Pokud ale chceme zajistit, že naše matrace bude vždy v optimálním stavu, měli bychom ji nechat čistit profesionálním čističem alespoň dvakrát ročně. Tím se nám vrátí investice do našeho spánku, zdraví a pohody

Pokud chcete objednat hloubkové čištění matrace od Marka čističe, navštivte kalkulátor ceny na webu, který slouží i jako nezávazná objednávka https://marekcistic.cz#cenik a také místo kde najdete více informací o mých službách i referencích. Nebo pro rychlé dotazy můžete volat na tel. číslo 721 046 023 a domluvte si termín čištění.

Nečekejte a objednejte si hloubkové čištění matrace od Marka čističe ještě dnes. Uvidíte, jak se vaše matrace promění ze špinavé a zapáchající v čistou a voňavou. Přesto že některé fleky vizuálně po agresivním potu, moči a krvi zůstanou zřetelné, po hygienické stránce jsou matrace vždy zcela čisté a svěží.

Vyčištěná matrace v Praze hloubkovou metodou

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram